Nieuwe gebruiksvoorwaarden Facebook

januari 29, 2015

Morgen worden de gebruiksvoorwaarden van Facebook aangepast. Oorspronkelijk zouden de nieuwe voorwaarden ingaan op 1 januari 2015, maar dit werd uitgesteld naar 30 januari 2015.

Wat betekent dit voor jou?

Facebook gaat meer data van ons verzamelen. Zo mogen ze alle content verzamelen en gebruiken die wij als gebruikers op Facebook plaatsen, zoals onze foto’s en updates. Daarnaast kan Facebook data verzamelen via externe websites die je bezoekt of apps die je gebruikt en die gelinkt zijn met Facebook.

Als je de locatievoorzieningen aan hebt staan kan Facebook ook je locatiegegevens gebruiken. Zo kunnen ze de meest relevante informatie laten zien op basis van je gedrag en je locatie.

De gegevens die Facebook heeft verzameld kunnen ze uitwisselen met hun andere applicaties zoals Whatsapp en Instagram.

Kan je er iets tegen doen?

Op je profiel posten dat Facebook je toestemming nodig heeft voor het gebruiken van je foto’s en content heeft absoluut geen zin. Als je niet akkoord bent met de nieuwe gebruiksvoorwaarden zit er maar 1 ding op: je Facebookprofiel verwijderen. Wie vanaf morgen Facebook nog gebruikt gaat automatisch akkoord met de nieuwe gebruiksvoorwaarden.

Indien je Facebook blijft gebruiken, is het toch aan te raden eens een kijkje te nemen naar de privacyinstellingen. Jij kan beslissen wie jouw posts kan zien: vrienden, vrienden van vrienden of iedereen.

Toch moet je stilstaan bij het feit dat niet al je vrienden dezelfde privacyinstellingen hebben. Als een vriend alles op openbaar laat staan en hij/zij post een foto waar jij op te zien bent, dan mag Facebook die content gebruiken.

Geen concurrentie

Momenteel is er weinig of geen concurrentie voor Facebook. Het verwijderen van je Facebookprofiel is voor velen van ons moeilijk, want Facebook is zo ingeburgerd dat we bijna niet meer zonder kunnen. Zou het niet beter zijn als er wat meer concurrentie was voor dit gigantische sociale netwerk?